Betöltés...
 

Feldenkrais kétnapos hétvége után, O.P. :

"Köszönöm a szép hétvégét. Nagyon hasznos volt számomra a foglalkozás. Visszatért az életkedvem, könnyű a járás, minden megváltozott.

Azóta egyébként a hátamról/vállamról pukkanás szerűen leoldódott egy hatalmas görcsös csomó. Lehetett érezni a pillanatot. Most hagyom magam mögött a munkás élet minden nyűgjét? "

K. Katalin

Én és Moshe Feldenkrais módszere

"Néha szükséges, hogy számvetést csináljunk az életünk látszólag kisebb dolgait is elemezve.
Amikor kikötöttem a Feldenkrais módszer mellett, akkor csak az vezérelt, hogy valami olyan mozgást végezhessek rendszeresen, ami a már egyre gyakrabban fájdalmas ízületeimet és gerincemet nem terheli meg különösképp.
Ennek négy éve. Ez idő alatt mély és őszinte bizalom alakult ki bennem a módszer és Csilla elkötelezett és együtt érző személye iránt.
Ennek oka talán az, hogy menet közben rájöttem, hogy a módszer segítségével nemcsak a testem, de a lelkem számtalan görcse is kisimítható. Jobban mondva a két fél békéje, ami a foglalkozásokon és az otthoni gyakorlásközben elérhető, egymásra áldásos kölcsönhatással bír. Olyan technikákat sikerült megtanulnom, amelyek szó szerint megkönnyítik az életem.
Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy próbálja ki, kezdje el csinálni. Ha javasolhatom, akkor kombinálja testi és lelki szükséglete és lehetőségei szerint az egyedi és a csoportos foglalkozásokat, adja át magát közben a befelé figyelésnek. Amikor először érzi úgy, hogy megpihen ettől az amúgy fáradt teste és szinte súlytalanul lebeg a bensője közben, akkor meg fogja érteni a bizalom forrását.
Tudni és érteni fogja, hogy miben segít a módszer alkalmazása az élet nehezebb periódusaiban.
Sokszor minden testi, vagy szellemi erőnket latba kell vetnünk valamilyen célért. Ilyenkor észrevétlenül is minden ízünkben megfeszülünk, gondolataink kényszeresen kattognak, vagy nagy erővel összpontosítunk. Jusson eszünkbe, hogy van egy módszer, amit meg lehetne próbálni a jobb életminőség eléréséhez.
Még valamit: azelőtt minden évben legalább egyszer, de inkább kétszer fizioterápiás kezelésekre, máskor manuál terápiás kezelésekre, gyógyszerekre volt szükségem a nyak- vagy a gerinccsigolyáim okozta fájdalmak miatt; az elmúlt években ezekre egyetlen egyszer sem volt szükség.
Összegezve: jól tettem, hogy belefogtam!"

K.Katalin

"....a tegnapi nap volt eddig a csoportos órák közül számomra a legkiemelkedőbb. Először éreztem a két évvel ezelőtti bemutató alkalom óta, hogy minden porcikám külön és együtt vidáman vett részt ebben a testi-lelki kirándulásban. Ez persze nyilván a tanulási folyamatban eltelt idő, a tegnapi alkalom kivételes hossza és végül, de nem utolsósorban a terapeuta személyének és színvonalának köszönhető:-)
Az egyéni órák is isteni felüdülést jelentenek mindig. Ilyenkor méginkább látszik, hogy a módszerhez hogyan társul az a személyes tudásanyag, ami emellett a sajátod, nem beszélve arról az empátiáról ami sugárzik belőled. "

Köves Kata

"Felfedeztem egy új világot. Tudatosodott, hogy van testem. Mintha új tüdőt kaptam volna. Nagyon jó érzés volt ellazulni és megnyílni. Az órák végére mindig tovább ér a kezem, lábam, mint előtte. Lazábban és mégis biztonságosabban mozgok. Jó érzés rájönni, hogy lehet másképp is mozogni."
Utólag jöttem rá, hogy kerékpározás közben is használom a technikát. Így könnyebb, lazább és biztonságosabb két keréken is. Megszűntek a fájdalmaim. Összekapcsolódott a testem: minden porcikája kapcsolódik a mellette lévőhöz, és a mozgásban egy láncreakciót, hullámzást, szimmetriát, egyensúlyt fedeztem fel. Mindennek megvan a párja, hatása, következménye. Visszafele is működik. Egy következmény = egy tünet. A tünetek valamit jeleznek. Ha figyelek, és tudatosan próbálok mozogni könnyebben, többre jutok - gyógyulok. Folyamatosan finomodik a mozgásérzékelésem és koordinációm. Ezek az élmények, tapasztalatok kihatnak a szellemi és lelki életemre is. Egyre több összefüggésre derül fény az életem apró és nagy területeiről. A munkámat is hatékonyabban végzem. Örömöt jelent az élet, és ami azt kitöltheti."

Dani László

"Nagy élmény volt számomra a Feldenkrais módszer megismerése. Mióta tudok magamról, rossz a tartásom, aminek következtében nemrég kialakult egy ágyéki gerincsérvem. Két óra gyakorlás után a Feldenkrais módszer eredményeként eltűntek a fájdalmas izomfeszülések, gerincem feladta a régi berögzült rossz tartását. Magam is nehezen hittem el, kiegyenesedtem, mozgásom harmonikussá vált, nagyon jól kezdtem érezni magam a bőrömben. Ezután kezdtem el rendszeresen járni az órákra, megismertem az izületek közti csodálatos harmóniát, hogy például kezem mozgása nem lehet független a gerincem, csigolyáim, és a lábaim mozgásától sem. Tartásom rendeződésével elmúltak fájdalmaim, és egyben megszűnt a sérv fő kiváltó oka. Most már figyelek mozgásomra, és figyelek a testemre, megszerettem a testemet, ezt a csodálatos alkotást, amit e nélkül a módszer, és e nélkül a tanárnő nélkül sosem tettem volna meg.
A tréning alatt még azt figyeltem meg, hogy az izomfeszülések megszűnésével lelkileg is jobban lettem, kisimultak a vonásaim."

Burszky Adrienne