Moshe Feldenkrais

Dr. Moshe Feldenkrais (1904–1984) mérnök és atomfizikus volt, aki Párizsban végezte gépész- és villamosmérnöki, valamint fizikusi tanulmányait.

1940-ig, Franciaország német lerohanásáig Párizsban dolgozott, majd Angliába menekült. Munkája mellett futballozott és a dzsudóban feketeöves szintig jutott.
Európában ő nyitotta meg az első dzsudóiskolát.
Amikor kiújult egy régi térdsérülése, s a műtétet javasló orvosok 50%-osra becsülték a siker esélyét, Feldenkrais beleásta magát az emberi mozgás mechanikájába, s elhatározta, hogy inkább megtanul fájdalom nélkül járni. Eközben rájött, hogy a legtöbb ember rossz hatásfokkal és sokszor kényelmetlenül használja a testét, ami hosszú távon olyan problémákhoz vezet, mint a rugalmasság elvesztése, a rossz légzéstechnika, a gyenge mozgáskoordináció, az ízületi és izompanaszok. Arra a meggyőződésre jutott, hogy elkerülhetnénk, de legalábbis csökkenthetnénk ezeket a gondokat, ha megtanulnánk, hogyan használjuk hatékonyan a test összefüggő vázát. A harcművészetekben, a mérnöki tudományokban és a fizikában szerzett sokirányú ismereteit Feldenkrais anatómiai, fiziológiai, neurológiai és pszichológiai tanulmányokkal egészítette ki, s mindezek felhasználásával alkotta meg azt a módszert, amelyet 1984-ben bekövetkezett haláláig világszerte oktatott: a Feldenkrais módszert.

Maga a módszer nem más, mint tanulás. Tanulása önmagunknak, és annak, ahogyan a környezetünkben működünk, felfogjuk és érzékeljük önmagunkat, és a külvilágot.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Moshe_Feldenkrais

Máris megtapasztalnál egy Feldenkrais leckét?

Töltsd le a "Tudatosság mozgással" c. hanganyagot
INGYEN, és láss hozzá most azonnal!